Vrouw met handen op borst en maag

Wat is reflux?

Voedsel voedt niet alleen het lichaam: genieten van wat je eet, kan momenten van vreugde creëren. We trakteren onszelf bijvoorbeeld af en toe graag op chocolade om onze dag wat zoeter te maken. Of we nemen een tweede portie bij een gezellige zondagse maaltijd met het gezin, want eten smaakt altijd beter als je in goed gezelschap bent. Maar dingen die de ziel verrukken, hebben misschien niet dezelfde uitwerking op de maag. Sommige voedingsmiddelen zijn moeilijker te verteren dan andere en bijgevolg kunnen we te maken krijgen met spijsverteringsproblemen zoals reflux, het terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm.

Hoe ontstaat Reflux?

Voedsel bereikt de maag via je slokdarm. De slokdarm is een gespierde buis van ongeveer 25 cm lang. Zijn taak is om vloeistoffen en gekauwd voedsel naar de maag te transporteren. De slokdarm wordt zowel boven- als onderaan begrensd door een sluitspier. Deze werken als kleppen en gaan alleen open als we slikken, boeren of braken. Wanneer voedsel dat is gekauwd en vermengd met speeksel wordt ingeslikt, gaan de twee sluitspieren één voor één open. Het voedsel komt de slokdarm binnen via de bovenste sluitspier en gaat door de onderste sluitspier naar de maag. Voor een deel gaat dat vanzelf, door de zwaartekracht. De rest doet de slokdarm. Doordat de spieren in de slokdarmwand zich samentrekken, zakt het eten naar de maag. Reflux treedt op wanneer de functie van de onderste sluitspier, de slokdarmsfincter, is aangetast. Zo kan de maaginhoud terugvloeien in de slokdarm.

Vooral bij het liggen en bukken komt de zure maaginhoud de slokdarm binnen en irriteert het slijmvlies. In andere gevallen wordt de beweeglijkheid van de slokdarm verminderd, waardoor de slokdarm zichzelf niet voldoende kan reinigen en het maagzuur langdurig contact heeft met het slijmvlies. Het bijtende maagzuur beschadigt het slijmvlies, wat in veel gevallen brandende pijn (brandend maagzuur) veroorzaakt.

Het klopt dat veel ouderen last krijgen van reflux.

4_0_illustration_1

Symptomen van reflux

Er zijn verschillende symptomen die gepaard gaan met reflux, waarvan brandend maagzuur de meest voorkomende is. Dit onaangename brandende gevoel kan meestal achter het borstbeen worden gevoeld, hoewel het helemaal vanuit de bovenbuik over de hele borst of helemaal in de keel of zelfs de schouders kan uitstralen. Het gaat vaak gepaard met zure oprispingen. 

Als de symptomen minstens één of twee keer per week optreden, spreekt men over refluxziekte of GERD (gastro-oesofageale refluxziekte). Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten: de niet-erosieve vorm (NERD) en de erosieve vorm (ERD). NERD komt vaker voor en veroorzaakt geen zichtbare schade aan de slokdarm, terwijl ERD wel zichtbare schade aan het slijmvlies veroorzaakt.

4_0_image_4

Er bestaat ook zoiets als “stille reflux”: reflux zonder typische symptomen.

Zoals de naam al doet vermoeden, veroorzaakt stille reflux weinig tot geen van de typische en bekende symptomen van refluxziekte. De meeste mensen met stille reflux voelen geen brandend maagzuur. Experts geloven dat dit gebeurt wanneer de bovenste sluitspier van de slokdarm niet goed functioneert. Het belangrijkste gevolg is irritatie van de mond en keel.

Afhankelijk van de frequentie en de ernst van de symptomen kan reflux leiden tot een aanzienlijke verslechtering van de kwaliteit van het leven.

1 kauwtablet Refluthin bevat 450 mg calciumcarbonaat + 50 mg magnesiumcarbonaat + 75 mg vijgencactusextract

Refluthin® neutraliseert snel en doeltreffend maagzuur door het om te zetten in water en mineralen. Daarnaast vormt het vijgencactusextract een verzachtende en beschermende film over het aangetaste slijmvlies in de slokdarm.

Brandend Maagzuur? Snelle verlichting, natuurlijke bescherming met Refluthin

kauwtabletten met munt- of fruitsmaak hebben een tweevoudige werking, wat leidt tot een snelle verlichting van acute symptomen. Hierdoor verdwijnen de klachten binnen enkele minuten.

1_0_teaser1

kan erg vervelend zijn, maar is over het algemeen onschadelijk. Op lange termijn echter kan het toch ernstige gevolgen hebben.

Teaser tips en advies

Om brandend maagzuur en zure oprispingen tegen te gaan, zijn er enkele stappen die we zelf kunnen nemen.

Eerder last van een opgeblazen gevoel, milde spasmen, winderigheid of buikpijn? Ontdek Carmenthin®!